Алергија

Шта је алергија?

Алергија представља промијењену, преосетљиву реакцију имуног система организма на разне супстанце из окружења које називамо алергенима.

Шта може проузроковати алергију?

Скоро све што додирнемо, прогутамо или удахнемо може проузроковати алергијски надражај. Супстанце које проузрокују алергију називају се алергени. Постоји на стотине алергена.

Који су најчешћи алергени?

Полен дрвећа, траве и корова, споре, кућна прашина, животињска длака, неке намирнице, лијекови, боје, козметички препарати, хемијске супстанце и друго.

Колико су честе алергијске болести?

Алергијске болести су врло честе те готово свака особа понекад током живота има неку алергијску реакцију. Алергијске болести везане за неки органски систем погађају 5-10% опште популације. Чешће су међу млађима, у развијеним земљама, међу градским становништвом те у економски боље ситуираним породицама.

Који су симптоми алергије?

Најуобичајенији симптоми алергије су напади кихања, запушен нос, сузење, свраб и пецкање очију, нагомилавање слузи у бронхијама и кратак дах, промјене на кожи праћене сврабом, велики отоци. Такође је познато да се алергија може манифестовати и повраћањем, проливом, стомачним грчевима, главобољом, осипом и другим симптомима.

Које су најчешће алергијске болести?

  • поленска алергија,
  • трајна алергијска кијавица или вазомотоми ринитис,
  • бронхијална астма,
  • екцем (атопични дерматитис),
  • контактни дерматитис,
  • копривњача (уртикарија),
  • агиоедем,
  • алергијске реакције на храну, лијекове и хемијске супстанце,
  • анафилактичке реакције, посебно преосјетљивост на отрове инсеката.

Како до дијагнозе?

За постављање дијагнозе алергијске болести најбитније су пацијентове тегобе, њихова повезаност са алергијским надражајима и одређеним ситуацијама, лична и породична анамнеза, те тестови за одређивање алергена – алерготестови.

Најчешће се раде: кожни тестови, тестови из крви (серолошки), тестови елиминације и провокације.

Лијечење

Потребно је избјегавање или одстарањивање узрочника алергије – алергена (редовно чишћење мјеста боравка од алергена – кућна прашина, гриње; избјегавати псе, мачке, као и мјеста која садрже велике количине алергена – ливаде, шуме у фази цвјетања).

Лијекови – антихистаминици – у облику капи/спрејева за нос, капи за очи, масти, таблета.

Имунотерапија или десензибилизација је такав поступак при коме се особи која има алергију даје вакцина која садржи алерген на који је та особа алергична. Мале дозе вакцине које се дају редовно у одређеном раздобљу узрокују то да се организам престаје борити против алергена и у резултату долази до елиминације тешких симптома или смањења њиховог интензитета.

Алергијске болести представљају болести савременог доба и у непрестаном су порасту.

 

др Гордана Матић, спец. породичне медицине

 

администратор

информатичар ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка