Директор Дома здравља угостио Владу Зрнића, пуковника руске авијације

Пуковника руске авијације Владу Зрнића, који је ових дана у посјети родном крају, угостио је директор ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка прим. др Тихомир Михајловић. Овај ратни ветеран који је родом из села Турјака, гдје је и провео своје дјетињство, служио је у крајишким партизанским јединицама за вријеме Другог свјетског рата.

Током разговора присјетио се тих ратних дана, а диреткор Михајловић се посебно интересовао за санитетску заштиту у Другом свјетском рату на обронцима Козаре.

Зрнић је изнијео врло интересантне податке, да су у то вријеме болничарке биле са наших простора, а љекари су били Руси. Средства за хигијену и дезинфекцију рана била су врло оскудна, а антибиотици нису ни постојали. Анестезија прије операције је била конзумирање велике количине алкохола, пацијенти су транспортовани на носилима, коњима и старим дрвеним колима која су вукли волови.

Такође је интересантно да су постојала „четна превијалишта“ у свим четама, затим војне батаљонске болнице и једна централна болница Козарског одреда на Мраковици.

Исхрана је била јако лоша.

Важно је и напоменути да је у то вријеме највише недостајало сапуна.

Михајловић је истакао да му је част и задовољство што је Зрнић посјетио Дом здравља, те га позвао да и догодине буде његов гост.

 

 

администратор

информатичар ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка