Позив за ванредну вакцинацију

Пораст броја обољелих од морбила у Федерацији БиХ, гдје је до 15. 3. 2019. године пријављен 121 обољели, представља ризик за даље ширење морбила међу осјетљивом популацијом како у Федерацији БиХ тако и у Републици Српској гдје је у марту мјесецу забиљежен један лабораторијски потврђен случај.

Морбили су врло заразна вирусна болест којој погодује пад колективног имунитета обзиром да је обухват вакцинацијом против морбила, рубеоле и паротитиса (МРП) задњих година у Републици Српској био нижи од неопходних 95%.

Због свега наведеног, а према налогу ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“, Дом здравља Градишка је интензивирао мјере за спречавање ширења болести јачањем система надзора и јачањем обухвата МРП вакцинацијом.

Провјером вакциналног статуса Педијатријска служба ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка утврдила је да је одређени проценат дјеце и омладине са наше Општине непотпуно вакцинисан.

Како је Законом о здравственој заштити Републике Српске цијепљење дјеце вакцинама препорученим календаром имунизације обавезно родитељима је упућен писмени позив за ванредну вакцинацију.

Ванредна вакцинација непотпуно вакцинисане дјеце, како је наведено у позиву, спроводиће се у објекту амбуланте КСЗ – педијатрија у саставу ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка дана 24. и 25. 4. 2019. године.

администратор

информатичар ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка