Пројекат Свјетске здравствене организације „FEEDcities“

Канцеларија Свјетске здравствене организације за Европу провела је истраживање и сачинила технички извјештај који садржи резултате студије пресјека која је спроведена у Бањалуци у периоду од јула до августа 2017. године у склопу пројекта „FEEDcities“ (Храна у градовима – источна Европа и централна Азија). Циљ извјештаја је приказати храну на улицама града и брзу храну, уз приказ карактеристика локација на којима се храна продаје, индустријску и домаћу храну у стандардној понуди и нутритивни састав те хране. Овај извјештај даље садржи смјернице за реаговање на резултате истраживања дјеловањем путем политика.

Студија је спроведена у билатералној сарадњи Свјетске здравствене организације (СЗО) и Института за јавно здравље при Универзитету у Порту, Факултета за исхрану и храну и Фармацеутског факултета Универзитета у Порту. Студију је својим средствима, на добровољној основи, финансирало Министарство здравља Руске Федерације, а допринос је дала и Швајцарска агенција за развој и сарадњу (SDC)/Влада Швајцарске кроз заједнички пројекат СЗО и SDC-a „Смањење фактора ризика у Босни и Херцеговини: израда и унапређење модерних и одрживих стратегија, капацитета и услуга у области јавног здравља са циљем унапређења здравља становништва“, који се реализује у Босни и Херцеговини.

Одређени аспекти прехрамбеног окружења у урбаној средини који су утврђени студијом су позитивни, док други изазивају забринутост. Забрињавајући аспекти указују да је потребно снажније дјеловање у сфери израде политике у овој области са циљем унапређења јавног здравља.

Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (FAO) и Свјетска здравствена организација (СЗО) дефинишу уличну храну као „готову храну и пиће које је припремио и/или продаје продавац или су припремљени у објекту, нарочито на улици и сличним мјестима“. У многим срединама, нарочито урбаним подручјима земаља са ниским и средњим приходима, улична храна је разноврсна и представља доступан и јефтин извор хране. Међутим, та храна је често енергетски богата мастима, шећером и сољу.

Основни циљ овог пројекта је препознавање окружења у којем се конзумира улична храна у градовима источне Европе и централне Азије. Студија садржи информације које треба да послуже као основа за провођење интервенција усмјерених на достизање циљева Европског акционог плана СЗО за храну и исхрану 2015-2020 (стварање здравог прехрамбеног окружења и повећање надзора, праћења, оцјене и истраживања). У извјештају су наведене карактеристике продајних мјеста, готове хране која се налази у понуди и нутритивни састав (нарочито трансмасне киселине (TFA), садржај натријума и калијума) уличне хране и хране за понијети – претежно из пекара и продајних мјеста на којима се продају пите и храна са роштиља – која је најзаступљенија у Бањалуци. У свим објектима у којима се продаје улична храна и храна за понијети доступна је сва храна осим свјежег необрађеног воћа. Сва храна осим воћа углавном је сва индустријска, а утврђен је и висок проценат алкохолних пића.

Резултати указују на висок ниво соли и трансмасти у домаћој храни која се продаје у урбаним зонама Бањалуке. Такође раширена доступност зашећерених и алкохолних пића изазива забринутост у свјетлу улазне стопе гојазности и других незаразних болести у земљи.

Студија је показала да постоји значајан простор за унапређење нутритивне адекватности уличне хране и хране за понијети у Бањалуци. Исто тако, наглашава потребу за здравственим полтиикама усмјереним на боље информисање јавности и унапређење нутритивног квалитета ове хране и пића – уз очување њихове културолошке улоге и улоге у заједници – са циљем смањења оболијевања од незаразних болести повезаних са исхраном.

Испред ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка презентацији су присуствовале др Весна Глувић-Челић, директор и Весна Манојловић, главна сестра.

администратор

информатичар ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка