У сусрет Међународном дану дјетета

Међународни дан дјетета у свијету се обиљежава 20. новембра како би подсјетио и сензибилисао јавност о потреби заштите дјеце и малољетника од злоупотребе, насиља и разних облика дискриминације.

Установљен је од стране Генералне скупштине Уједињених нација 1954. године са циљем да се овај дан у свим државама слави истог дана, а 20. новембра 1989. године на Главној скупштини Уједињених нација усвојена је Конвенција о правима дјетета која садржи универзалне стандарде које држава странка Конвенције (држава која је Конвенцију потписала и ратификовала) мора гарантовати сваком дјетету.

У Конвенцији се говори, прије свега, о обавезама одраслих у односу према дјетету као и о обавезама бројних друштвених чинилаца у вези заштите дјетета. То је први документ у којем се дјетету приступа као субјекту са правима, а не само као особи којој је потребна посебна заштита. За разлику од Декларације о правима дјетета из 1959. године која има моралну снагу, Конвенција о правима дјетета је правни акт који има снагу закона и обавезује странке на придржавање њених одредби и укључује право надзирања примјене у државама које су ју прихватиле и ратификовале.

администратор

информатичар ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка