10. октобар – Свјетски дан менталног здравља

Центар за заштиту менталног здравља ЈЗУ Дом здравља Градишка уз подршку менаџмента Установе обиљежава 10. октобар – Свјетски дан менталног здравља постављањем плаката на видна мјеста унутар здравствених установа и града Градишка.

Циљ нам је подизање свијести становништва града Градишка о значају и проблемима менталног здравља, те смањењу стигме и дискриминације.

Овогодишњи свјетски дан менталног здравља долази у вријеме када се наш свакодневни живот знатно промијенио као резултат пандемије ковид-19, сходно томе очекује се да ће се потреба за менталним здрављем и психосоцијалном подршком знатно повећати у сљедећим мјесецима и годинама.

Тим Центра за заштиту менталног здравља ЈЗУ Дом здравља Градишка пружа своје услуге свакодневно. Контакт са стручним тимом ЦЗМЗ сваки клијент може остварити на врло флексибилан начин, са упутницом из надлежне амбуланте породичне медицине, непосредним контактом (без упутнице) или телефонским путем.

На Свјетски дан менталног здравља, 10. октобра, Свјетска здравствена организација (WHO) ће први пут бити домаћин глобалног догађаја јавног заступања менталног здравља. На овом догађају – великом догађају за ментално здравље – свјетски лидери, стручњаци за ментално здравље и гости ће се придружити др Тедросу, генералном директору WHO, како би свијету рекли шта све можемо учинити да побољшамо своје ментално здравље и како можемо помоћи осигурати да квалитетна заштита менталног здравља буде доступна свима којима је потребна.

Током догађаја, који ће се уживо преносити на главним каналима друштвених медија, ви ћете бити у прилици да:

– чујете како WHO, заједно са партнерима, помаже у побољшању менталног здравља људи у земљама широм свијета;

– чујете директно од домаћих и међународних лидера зашто ментално здравље чине приоритетом;

– из прве руке чујете зашто су свјетски познати умјетници постали заговорници менталног здравља и послушате њихове савјете и

– послушате познате музичаре и њихову најпопуларнију музику.

Ментално здравље је један од приоритета Европског програма рада WHO за период 2020-2025. године.

Ваш пријатељ Центар за заштиту менталног здравља

администратор

информатичар ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка