10. октобар – Свјетски дан менталног здравља

Свјетски дан менталног здравља обиљежава се 10. октобра сваке године. Овај датум је одређен од стране Свјетске здравствене организације и представља симболичан подсјетник како на очување и унапређење менталног здравља тако и на све људе који болују од неког вида менталних тегоба или обољења.

Сматра се према истраживањима Свјетске здравствене организације да је око милијарду људи на планети погођено неким видом проблема везаних за ментално здравље. Проблеми са менталним здрављем не само да узрокују здравствене тегобе него у коначници утичу и на финансијске аспекте друштва јер људи који имају одређене менталне проблеме су дјелимично или потпуно неспособни да радe. Лијечење њихових обољења или поремећаја насталих нарушавањем менталног здравља процјењује се на преко билион долара годишње.

Ове године ментално здравље је као и у претходном периоду под великим притиском суочено са изазовом данашњице. Многи пост-ковид случајеви нарушеног менталног здравља нису више само пука случајност, неизвјесност у погледу глобалних кретања, те економске кризе и ратних сукоба у свијету додатно нестабилно утичу на ментално здравље.  

Све поменуте пријетње по ментално здравље представљају само подсјетник да сви заједно треба да водимо рачуна о личном менталном здрављу али и о здрављу и добробити људи око нас како би својим поступцима унаприједили ментално здравље сваког појединца.

За почетак поклоните некоме осмијех и топлу ријеч, не кошта ништа, а много значи.

администратор

информатичар ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка