Вакцинација као мјера превенције значајна за цјелокупно становништво – Радио Градишка

Тема која у посљедње вријеме све више заокупља пажњу родитеља јесте вакцинација дјеце. И док здравствени радници вакцине сматрају кључним у превенцији заразних болести, све више је родитеља који вакцинацији одлучно кажу не.

Докторица Соња Ђурић, запослена у дјечијем диспанзеру Дома здравља Градишка, истакла је да се дјеца вакцинишу против заразних болести које су некада имале високу смртност и изазивале трајне посљедице. Захваљујући вакцинацији неке тешке заразне болести су елиминисане а друге су стављене под контролу. “Добра ствар је то што нам се годинама нису јављале болести од којих су дјеца некада умирала. У Дому здравља Градишка велики број љекара је отишао у пензију а да никада нису видјели дифтерију“, истакла је Ђурићева и додала да су управо ти позитивни ефекти у новије вријеме довели до тога да је умањен значај вакцинације.

“Вакцинација је у Републици Српској законска обавеза и започиње већ у породилишту вакцином против туберкулозе и хепатитиса Б“, рекла је Ђурићева и појаснила да се имунизација обавља за болести дјечија парализа, туберкулоза, дифтерија, тетанус, велики кашаљ, морбили, рубеола, заушњаци и болести узроковане хемофилис инфлуенцом.

Ђурићева је рекла да се уз вакцине, као и уз све супстанце које се уносе у организам, могу јавити нуспојаве. “Оне су очекиване, ријетке и најчешће су то благе локалне реакције. На мјесту апликације јавља се црвенило, оток и бол. Могу се јавити и општи симптоми као што је повишена температура која траје кратко и неки други пролазни симптоми, истакла је она.

У Дому здравља Градишка у току је редовна вакцинација ученика осмих разреда. ”Ријеч је о ревакцинацији, а дјеца се вакинишу против дифтерије, тетануса и дјечије парализе”, рекла је Ђурићева и позвала родитеље да редовно вакцинишу дјецу као и да за све нејасноће консултују педијатре Дома здравља Градишка.

Вакцинација дјеце није само законска обавеза и право на здравље које је сваком дјетету гарантовано Kонвенцијом УН, већ заиста неопходан вид заштите од многих смртоносних болести.

 

Извор: Радио Градишка

 

 

администратор

информатичар ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка