Карцином дебелог цријева

У развијеним земљама карцином дебелог цријева једно је од најчешћих обољења са забрињавајућом тенденцијом раста. Карцином дебелог цријева је карцином који захвата цекум, колон и ректум. Налази се на трећем мјесту по учесталости свих злоћудних тумора.

Више од 95% карцинома дебелог цријева настаје из полипа. Полипектомијом се могу уклонити полипи и спријечити развој карцинома дебелог цријева.

Карцином дебелог цријева је један од ријетких који се може спријечити правовременим превентивним мјерама. Превентивне мјере примарне превенције укључују разноврсну, лако пробављиву исхрану богату влакнима, воћем и поврћем, малу количину животињских масти и црвеног меса, те регулисање столице и тјелесне тежине.

Врло је важно препознавање симптома и знакова болести: крварење у столици, болови у трбуху, мршављење, умор, анемија, те правовремено јављање љекару ако се појаве симптоми.

Свјежа крв у столици чешће настаје код карцинома завршног дијела дебелог цријева.

Од карцинома дебелог цријева једнако оболијевају и мушкарци и жене. Рак дебелог цријева представља други по учесталости тип тумора. Код жена иза рака дојке, код мушкараца иза рака плућа са укупном ициденцијом рака 15% код мушкараца и 13% код жена. Углавном од карцинома дебелог цријева оболијевају старије особе, старији од 50 година.

Због тога су у програм раног откривања карцинома дебелог цријева укључене особе од 50-74 године, као и млађе особе повишеног и високог ризика. Програм раног откривања карцинома дебелог цријева укључује тест којим се утврђује невидљиво окултно крварење. Тест је брз, ефикасан и најповољнији је за откривање болести у изљечивој фази. Уколико је тест позитиван особа се позива за колноскопију како би се утврдила или искључила болест. Такође се за дијагнозу карцинома дебелог цријева уз анамнезу ради и дигиторектални преглед, лабораторијске претраге, ултразвук, иригографија, ректоскопија, „CT“.

Туморски маркери „CEA“ и „CA“ 19-9 показују повишене вриједности код већине болесника са карциномом дебелог цријева.

Ризични фактори за оболијевање од карцинома дебелог цријева уз животну доб и храну богату животињским масноћама и црвеним месом су лична анамнеза колоректалног карцинома, неке болести као што су улцерозни колитис, Хронове болести, породична анамнеза полипозних синдрома, полипи. Карцином дебелог цријева се дијели на бенигне и аденоме-полипе и малигне аденокарциноме.

 

 

Стадијум карцинома означава проширеност рака у тијелу у тренутку откривања. Класификација проширености карцинома дебелог цријева ради се по Дукесу којој се придодаје „TNM“ класификација.

Слово „Т“ означава дубину продора тумора, „N“ присутност или одсутност позитивних лимфних чворова и слово „М“ присуство удаљених метастаза.

Дукесова класификација: стадијум А – тумор је ограничен на слузницу; стадијум Б – тумор захвата читав зид колона, стадијум Ц – тумор продире кроз зид и захваћени су регионални лимфни чворови, стадијум Д – постоје удаљене метастазе.

Након дијагнозе лијечење се најчешће састоји од хируршког захвата. Хируршки се одстрањује дио цријева који је захваћен карциномом. Здрави дио цријева се спаја, а могуће је извести и колостому на трбушни зид. Осим хируршког лијечења проводи се и хемотерапија, зрачење, биолошко циљано лијечење или комбинација третмана. Прогноза карцинома дебелог цријева зависи од стадијума у којем је откривен.

 

др Бојана Котараш, доктор медицине

 

 

администратор

информатичар ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка