Вађење живца (екстирпација)

Лијечење канала коријена („вађење живца“, лат. „extirpatio“), односно ендодонтска терапија је међу најнепопуларнијим стомалошким интервенцијама, вјероватно зато што сам назив већ асоцира на нешто врло болно.

Међутим, у стварности то углавном није болан захват јер се данас по правилу захват одвија у локалној анестезији, а већина људи код којих је спроведена ендодонтска терапија описује своје искуство слично ономе као при пломбирању зуба.

 

Шта подразумијева ендодонтска терапија?

Ендодонтска терапија се односи на третман унутрашњости зуба, тј. на дио зуба у којем је смјештена зубна пулпа. Већини људи зубна пулпа је позната као „зубни живац“.

Иако су зуби углавном изграђени од тврдих структура као што су зубна глеђ, дентин и цемент, у сваком зубу се налази шупљи простор који, уколико је зуб здрав, садржи меко ткиво – зубну пулпу.

Ендодонтска терапија је неопходна ради уклањања узрочника са циљем да се сачува зуб и његова функција и естетски га учини задовољавајућим.

Прије почетка вађења живца ради се рентгенски снимак зуба (зуб се слика) како би се видјело у каквом је стању зуб и колико има канала. Лијечење почиње анестезијом, након тога слиједи трепанација, односно „отварање зуба“. Могућа су два наставка. Први je да се у зуб стави лијек који ће умртвити живац. Након 10-14 дана канал се инструментира, тј. „чисти“ се иглицама, испира и суши. На тај начин се уклањају бактерије и канал се проширује довољно како би се могао напунити. Између двије посјете може се ставити лијек, тј. антисептичко средство. Ако нема никаквих симптома, тј. ако зуб не боли, канали се пуне гутаперка штапићима и одговарајућом пастом. Други начи ја да се у једној посјети зуб анестезира, отвори и извади живац. Може се пунити одмах или у идућој посјети.

 

Уклањање инфицираног/инфламираног ткива – екстирпација пулпе

 

Екстирпација пулпе представља механичку обраду канала коришћењем ендодонтских инструмената. Механичка обрада канала се не може замислити без иригације, а иригатор је хемијска супстанца која помаже у отклањању органског или неорганског садржаја, као и продор инструмената у канал.

 

Пуњење канала

 

За дефинитивно пуњење канала користе се гутаперка штапићи, сами или у комбинацији са одговарајућом пастом гдје се канал коријена обложи пастом, а затим се убацују гутаперка штапићи. Суштина пуњења је да се максимално адхерентно затворе сви дентински каналићи бочно, као и пулпо-периодонталне комуникације.

 

Реконструкциона рјешења

 

Послије завршетка ендодонтског лијечења кавитет се затвара одговарајућим дефинитивним материјалима (амалгам, композит-конзервативна терапија).

 

Примјена кочића

У неким случајевима кочић се поставља као додатна потпора (кад је у питању протетска терапија).

 

Поставка круне

Цементирањем крунице терапија је завршена.

 

др Владимир Миленковић, доктор стоматологије

 

 

администратор

информатичар ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка