Бесплатно мјерење шећера у крви поводом Свјетског дана борбе против дијабетеса

У више од 160 земаља свијета обиљежава се 14. новембар као Свјетски дан борбе против дијабетеса, а циљ је скретање пажње и интересовања јавности на могућност примарне превенције ове болести од које оболијева све већи број људи.

Тим поводом ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка организовао је за грађане општине Градишка бесплатну провјеру нивоа шећера у крви и крвног притиска у Тржном центру Меркатор у периоду од 10 до 12 часова.

Особље дома здравља је давало корисне савјете о шећерној болести и препоруке за њену превенцију, те дијелило здравствено-едукативни материјал.

Истакнуто је да су овакве јавне акције прилика за рано откривање ове болести јер особе код којих се открије да имају повишен шећер упућују се на лабораторијске претраге, а оне које знају за болест упозоравају се на обавезу придржавања савјета љекара.

Шећерна болест или дијабетес је хронични, неизљечиви поремећај метаболизма који се карактерише трајно повишеним шећером у крви. Најраспрострањенији су ТИП 1 који настаје због имунолошког поремећаја при чему организам уопште не ствара инсулин и ТИП 2 од кога болује више од 90% дијабетичара код кога организам ствара инсулин али недовољно.

Најчешћи узрочници су гојазност, недовољна физичка активност и лоша исхрана, а симптоми који указују на дијабетес су жеђ, учестало мокрење, повећан апетит, поремећај вида, малаксалост и губитак тјелесне тежине.

Физичка активност те здрава исхрана, без бијелог брашна и шећера, са много воћа и поврћа најбоља су превенција против дијабетеса.

Иако је број обољелих од дијабетеса сваке године све већи, као и степен учесталости озбиљних компликација које прате ову болест, примјеном превентивних мјера, добром контролом болести и унапређењем квалитета здравствене заштите оболијевање и умирање од дијабетеса може се смањити.

 

Повезано: Савјети о здрављу: Компликације шећерне болести

 

Остале фотографије у галерији.

 

 

администратор

информатичар ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка