Посјета министра здравља и социјалане заштите Дому здравља Градишка

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић 31. 7. 2019. године одржао је састанак са директорима домова здравља у ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка.

На састанку у Градишци били су присутни директори домова здравља Градишка, Србац, Лакташи, Прњавор, Дервента, Кнежево и Челинац.

Разговарано је о текућим питањима везано за функционисање домова здравља, те о организацији рада, специјализацијама и увођењу здравствених установа у трезорски начин пословања, одливу стручњака и усавршавању здравствених радника.

Министар Шеранић је рекао да је потребно јасно дефинисати развој домова здравља и мјесто примарне здравствене заштите у Републици Српској што треба да буде наведено и у закону о здравственој заштити како би се осавременио приступ пружања примарне здравствене заштите, а сходно потребама становништва.

Директор ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка др Весна Глувић-Челић је истакла да већина домова здравља има сличне проблеме од којих је истакла проблем недостатка новца за функционисање домова здравља, недостатак возила за санитетски превоз, новонасталу ситуацију са дератизацијом, обављањем специјализација изван установе у цијелости, систематским прегледима, дефицитарним кадровима… Рекла је и да ће Дом здравља, у договору са ресорним министарством и градском власти, покушати да ријеши проблем набавке санитетског возила за потребе Службе хитне медицинске помоћи.

Др Весна Глувић-Челић је додала и да је ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка добио сагласност/одобрење за двије специјализације из педијатрије са циљем рјешавања проблема недостајућих кадрова из ове области. Договорен је састанак на којем би се разговарало о организовању разних систематских прегледа у овој установи због којих грађани града Градишка морају да путују у Бањалуку.

Након састанка са директорима домова здравља министар Шеранић је посјетио ЈЗУ Болница Градишка.

администратор

информатичар ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка