Нове методе у лијечењу реуме и њених обољења

Центар за физикалну рехабилитацију у заједници ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка успјешно проводи трећу фазу истраживања и примјене такозваних биосличних лијекова и терапијских метода у лијечењу реуматоидних обољења. То су реуматоидни артритис, псоријаза, анкилозантни спондилитис, Рајтерова болест, системски лупус, те група васкулитиса, рекао је Прим. др Божидар Гајић, вођа истраживачког тима. Он наглашава да је ријеч о успјешној и неупоредиво јефтинијој замјени за недовољно ефикасне конвенционалне лијекове и скупу биолошку терапију.

Биолошки лијекови су допуна конвенционалним, а замјена за биолошку терапију, али су због процеса добијања много скупљи. Зато се његов тим веома храбро и одлучно упустио у нови програм који је успјешан, а по цијенама веома доступан. Нова метода физикалне терапије која је до сада у трећој фази испитивања показала је одличне резултате, а и интересантна је за пацијенте јер се на конкретним примјерима упоређују ефекти биолошких и биосличних лијекова. Сви пацијенти који учествују у овом програму добијају активно и безбједно лијечење.

Осим др Божидара Гајића, тим чине специјалиста Драгица Стојнић, психијатар Душан Стојнић, магистар фармације Саво Гајић, виши медицински техничар Љиљана Лукић, медицински техничари Јована Стојчевић и Наташа Суботић. Важну улогу у томе имају и Прим. др Весна Глувић-Челић, директорица Дома здравља и правница Тања Чагљевић, менаџмент ове установе.

Ова испитивања подржава и контролише Европска лига за борбу против реуматизма (EULAR), а пројекат је одобрен од стране Агенције за лијекове и медицинска средства Босне и Херцеговине са средиштем у Бањој Луци, као и локалног Етичког одбора који прате поштовања правила добре медицинске праксе.

Највећа вриједност је у чињеници да се у малом колективу, у подруму Дома здравља, гдје је смјештен Центар за физикалну рехабилитацију у заједници обавља истраживање европског нивоа. Слични истраживачки центри налазе се само у већим мјестима, Клиничкој болници Бања Лука и Клиничком центру Сарајево, а повремено и Мостару, што јасно говори о здравственим достигнућима и важности истраживачког подухвата у Градишци.

Вриједност овог истраживања је 500.000 КМ.

Извор: srpskainfo.com

У наставку можете погледати гостовање Прим. др Божидара Гајића у емисији „ТВ ОРДИНАЦИЈА“ у режији ТВ К3:

администратор

информатичар ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка