Варичела

Варичела је вирусно обољење које се јавља најчешће у предшколском и школском узрасту. Често се јавља у мањим епидемијама код дјеце која бораве у колективним смјештајима као што су вртићи и школе.

Болест се шири капљичним путем или у контакту са кожом болесника.

Улазно мјесто вируса је слузница горњих дисајних путева а извор заразе је обољела особа.

Инкубација болести траје од 10 до 20 дана. Болесник је инфективан 2 дана прије појаве осипа и 4 до 5 дана по избијању осипа.

Клиничка слика почиње са општом слабошћу, губитком апетита и често благо повишеном температуром. Карактеристичан варичелозни осип избија по кожи трупа, врата, лица и главе. Најчешће је у облику везикула или мјехурића. Осип избија 5 до 6 дана, а затим се суши и прелази у красте. Изражен је сврбеж кожних промјена. Промјене се јављају и на слузници усне шупљине, ријетко и на слузници ока. Болест траје десетак дана и најчешће пролази без компликација. Компликације су секундарна бактеријска упала кожних промјена због које остају ожиљци на кожи, затим, због ослабљеног имунитета може се развити вирусна упала плућа, ријетко упала срчаног мишића и мозга.

Лијечење некомплициране варичеле је симптоматско: мировање, скидање повишене температуре, купање и на чисту кожу наношење течног пудера са анестезином који смањује сврбеж. Педијатар или породични љекар прати и лијечи обољелог код кога се нису развиле компликације. Дјеца код које се развила компликација као што је упала плућа, срца или мозга се лијече специфичним лијековима на инфективној клиници. Офталмолог ће лијечити варичелозну упалу ока. Компликације нису честе.

 

Прим. др Анка Грабовић Стојнић, спец. педијатрије

 

администратор

информатичар ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка