Лијекови

Лијек је супстанца или производ који се примјењује да би модификовао или испитао физиолошке системе или патолошка стања, а у циљу добробити човјека примаоца. Лијек је супстанца која служи за лијечење, профилаксу или дијагностику.

 

Супстанце могу бити:

  1. природног поријекла (елементи, хемијске супстанце, које се у природи налазе у датом облику или њихове модификације),
  2. хуманог поријекла (крв, деривати крви и производи од крви),
  3. животињског поријекла (дијелови органа, ћелије, секрети, отрови, екстракти),
  4. биљног поријекла (биљке, дијелови биљака, секрети, екстракти),
  5. микробиолошког поријекла (микроорганизми и генетски модификовани организми) и
  6. хемијског поријекла (природне или добијене синтезом).

 

Лијекови могу бити:

  1. Готов лијек је лијек који се ставља у промет у одређеној јачини, облику и паковању, под заштићеним именом који одреди произвођач или под интернационалним незаштићеним именом које је дефинисала СЗО именом произвођача.
  2. Магистрални лијек је лијек израђен у апотеци на основу рецепта којег је написао љекар за одређено лице.
  3. Галенски лијек је лијек израђен у галенској лабораторији апотеке у складу са важећим фармакопејама или магистралним формулама.
  4. Хомеопатски лијек је лијек израђен од производа, супстанци или једињења које чине хомеопатске сировине у складу са хомеопатским поступком израде, по методима европске фармакопеје или других познатих фармакопеја.
  5. Лијек из крви је лијек произведен из хумане или животињске крви индустријским путем.
  6. Имунолошки лијекови су серуми, вакцине, специфични или неспецифични имуноглобулини, токсини или алергени.
  7. Радиофармацеутски лијек је лијек који садржи један или више радиоактивних изотопа намијењених за медицинску примјену.
  8. Лијекови који садрже опојне дроге или психотропне супстанце одређеног квалитативног или квантитативног састава у одређеном фармацеутском облику.

 

Облици лијекова

  1. Таблете су најприкладнији облик лијекова за примјену. Таблете се справљају компримовањем прашкова под великим притиском у мале округле плочице. У таблети се обично налази једна терапијска доза лијека.
  2. Филм таблете су подврста таблета из којих се у двије или три етапе ослобађа активни састојак који је у слојевима присутан у таблети.
  3. Дражеје су таблете обично диоксидног облика које су обложене чоколадом, карамелом, желатином или другим материјалима којима се неутралише непријатан мирис неких лијекова. По правилу, дражеје су обојене неком пријатном бојом.
  4. Лингвалете су врста таблета које се не смију гутати већ се морају држати под језиком док се не растопе. Оне садрже лијекове који не би имали ефекта ако се одмах прогутају јер би се разградили у желуцу, цријевима или јетри.
  5. Капсуле су лијекови који имају непријатан укус, мирис, веома надражују желудац или их разграђује желучани сок, стављају се у ваљкасте чахурице-капсуле направљене од желатина и других састојака. Капсуле непромијењене пролазе кроз желудац и распадају се у танком цријеву.
  6. Раствори су течни препарати који се справљају растварањем лијека у погодном растварачу, најчешће зато што су сами лијекови хигроскопни или ако треба да се дају дјеци. Морају се употребити у току неколико дана, највише седам.
  7. Микстуре су мјешавина два или више течних лијекова у облику раствора.
  8. Сирупи – мала дјеца не могу гутати таблете и капсуле и зато се у педијатријској пракси многи лијекови примјењују у виду сирупа који су пријатне воћне ароме. Непосредно прије употребе треба их јако промућкати.
  9. Екстракти – активни принципи биљних дрога одвајају се од неактивних састојака разним начинима екстракције.

 

Према поступку екстракција разликујемо више екстраката:

  • инфуз – добија се преливањем биљне дроге врелом водом,
  • декокт – добија се кувањем биљне дроге у води,
  • мацерат – екстракција се врши хладном водом, али неколико сати,
  • тинктура – обојени алкохолни екстракт при чему се на сваких 10 грама биљне дроге узима по 100 милилитара алкохола и
  • суви екстракт – добија се испаравањем течног екстракта до сувог остатка; издвојен прашак се даље користи за справљање других облика лијекова.

 

  1. Инјекције су стерилни раствори или суспензије љековитих супстанци у води или у уљу. Лијекови постојани у облику раствора чувају се у затопљеним стакленим ампулама. Ови лијекови који нису постојани у раствору чувају се у виду стерилног прашка у бочицама са гуменим чепом па се растварање врши непосредно прије примјене лијека.
  2. Инфузионе течности представљају стерилне растворе електролита, аминокиселина или шећера, затим замјене за плазму или разне препарате добијене из крви. Примјењују се интравенском инфузијом кап по кап.
  3. Прашкови служе за посипање коже и рана. То је непосредан облик лијека јер се кратко задржава на мјесту примјене.
  4. Љековите масти су мјешавина љековите супстанце са неком масном подлогом (ланолин, вазелин, парафин).
  5. Креме су сличне мастима али садрже хидрофилну подлогу.
  6. Пасте су сличне мастима, само што садрже до 50% индиферентних прашкова који пастама дају чвршћу конзистенцију. Пасте се стављају на промјене на кожи које обилно влаже (херпес, ексцем и слично).
  7. Линименти су течни или житки препарати који се утрљавају у кожу при чему дјелују надражајно и проузрокују активну хиперемију и побољшавају циркулацију.
  8. Супозиторије су својим ваљкастим обликом и величином прилагођени за увлачење у природне отворе тијела. Супозиторије се обликују од љековитих супстанци и масне подлоге која је на собној температури чврста а на температури тијела се топи.
  9. Вагиналете су врста таблета које се искључиво примјењују вагинално ради локалног лијечења разних поремећаја.
  10. Солублете су једна врста таблета које се растварају у води. Оне садрже антисептичка средства па њиховим отапањем настају раствори који се користе искључиво за спољашњу примјену.
  11. Капи су раствори јаче дјелотворних супстанци код којих је појединачна доза садржана у неколико капи лијека.
  12. Емулзије су љековити приправци слични млијеку који се добијају мијешањем уља или других течних у води нетопивих љековитих супстанци уз додатак средстава за везивање (емулгатора).
  13. Грануле настају тако што се волуминозном прашку помоћу шкроба и воде даје зрнаст облик како би се лакше могао гутати.
  14. Ефервете су шумеће таблете настале компримовањем активне супстанце са помоћним супстанцама. Користе се тако да се растварају у чаши воде и попију што омогућава брзо дјеловање лијека.
  15. Ориблете су љековити облици који се топе у устима, а примјењују се за ублажавање тегоба и стимулисање регенерације слузнице усне шупљине, ждријела, језика и десни.

 

Прим. мр пх. Свјетлана Ковачевић

 

 

администратор

информатичар ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка