Главна сестра ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка на Конференцији о сестринству

Главна сестра ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка Весна Манојловић присуствовала је Конференцији о сестринству која се одржавала 22. и 23. новембра у Бањој Луци, a којом се обиљежио крај прве фазе пројекта „Јачање сестринства у Босни и Херцеговини“ (ProSes).

Пројекат су у партнерству припремила и реализују надлежна министарства: Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, Федерално министарство здравства, Министарство просвјете и културе Републике Српске, Федерално министарство образовања и науке, Одјели за здравство и образовање Владе Дистрикта Брчко БиХ, Министарство цивилних послова БиХ чији представници су присуствовали конференцији. Пројекат финансира и подржава Влада Швајцарске, а проводе „Fondacija fami“ и Женевска универзитетска болница (HUG).

Конференцијa је oкупила око 170 представника свих релевантих здравствених и образовних институција и установа, организација медицинских сестара/техничара у Боснин и Херцеговини, удружења пацијената, те међународних развојних агенција активних у БиХ.

Током првог дана панелисти су уз помоћ модератора кроз конструктивне живе дискусије у четири сесије представили постигнуте резултате I фазе пројекта (од 2012. до 2017. године).

Током другог дана конференције причало се о II фази пројекта која ће се реализовати у наредних пет година гдје је посебан акценат стављен на јачање сестринске радне снаге кроз обуке и едукације сестринског кадра.

У завршној сесији, на основу излагања и расправа, донесени су сљедећи закључци који показују да је неоходно:

  • јачати сестринску професију,
  • развијати услуге сестринства у заједници (поливалентна патронажа), те
  • јачати сестринску радну снагу.

 

 

 

администратор

информатичар ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка