12. мај – међународни дан медицинских сестара

Међународни дан медицинских сестара (енгл. International nurses day) обиљежава се 12. маја сваке године у спомен на датум рођења зачетнице модерног сестринства болничарке Флоренс Најтингејл (Florence Nightingale) која је иницирала улазак професионално образованих жена у здравствену његу болесника и поставила основе у лику и дјелу медицинске сестре. Занимљиво је да се баш ова година 2020. подудара са 200-том годишњицом рођења Флоренс Најтингејл.

Свјетска здравствена организација је 2020. годину прогласила годином медицинских сестара, а овогодишњи слоган је „Сестринство – глас који води – здравље за све“.

Новије теорије сестринства наглашавају да улога медицинске сестре није само везана за његу  болесних него и за превенцију болести и промоцију здравља. Савремени приступ сестринству данас подразумијева холистички и систематски приступ усмјерен на појединца, породицу и заједницу. Модерно сестринство засновано је на континуираној едукацији и развоју вјештина.

Спектар рада медицинске сестре/техничара је врло широк, од специфичне и захтјевне његе, здравствено-промотивних савјета па до рада са високо софистицираном медицинском технологијом.

Медицинске сестре/техничари морају у обављању свога посла показати изузетну емоционалну снагу и емпатију како би се на одговарајући начин могле носити, али и разумјети  људску патњу, хитна медицинска стања, те бројне здравствене проблеме. Све ово подразумијева да медицинске сестре/техничари свој посао обављају са пуно љубави како би помагале пацијентима да оздраве, или како би спријечиле погоршање односно настанак болести.

Неријетко медицинске сестре/техничари сусрећу се са пружањем услуга које подразумијевају висок ризик по здравље пацијента, али и висок ризик по њихово здравље. У данашње вријеме медицинске сестре/техничари заједно са осталим здравственим радницима су на првој линији одбране када је у питању пандемија  изазвана корона вирусом и обољели од COVID-19.

Развој здравства у Републици Српској у великој мјери зависиће од развоја и јачања сестринства. Без  развоја и јачања сестринства нећемо бити у прилици пружити адекватну здравствену заштиту, јер медицинске сестре чине један од кључних стубова здравственог система.

Потребно је и даље наставити са континуираном едукацијом медицинских сестара/техничара да би се одржао и побољшао квалитет у пружању здравствених услуга.

администратор

информатичар ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка