Oктобар – Међународни мјесец борбе против рака дојке

Oктобар се, као Међународни мјесец борбе против рака дојке, обиљежава широм свијета, како би се скренула пажња на распрострањеност рака дојке и подигла свијест о значају превенције и раног откривања, као и о могућностима правовременог започињања лијечења особа обољелих од рака дојке. У оквиру ове кампање промовишу се физичка активност, правилна исхрана и регулација тјелесне тежине. Избор животних навика игра кључну улогу за здравље груди сваке жене. Редовна физичка активност, избјегавање гојазности и регулација тјелесне тежине, као и избалансирана исхрана су битни фактори за очување здравља груди. Према доступним подацима, ширењем свијести о превенцији ризикофактора и промјеном начина живота код око 25% до 33% жена може се превенирати рак дојке.

Према званичним подацима, у Републици Српској је висока инциденца обољелих, а узрок томе су бројни фактори ризика, међу којима и генетска предиспозиција.

Kада се рак дојке открије у раној фази болести, примјеном адекватне терапије и континуираним лијечењем се може спасити живот и унаприједити квалитет живота обољелих жена. Један од циљева спровођења организованог скрининга рака дојке је и унапређење свијести жена о значају раног откривања карцинома дојке и редовних скрининг прегледа, као и јачање капацитета здравствених установа за спровођење скрининга рака дојке.

Рак дојке чини водећи узрок оболијевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм свијета. То је најчешћи рак код жена, како у развијеним тако и у мање развијеним дијеловима свијета. Ова болест пријети све већем броју жена, а томе доприноси мала информисаност и нередовни прегледи.

Опасност од рака дојке је повећана код жена:
– које су имале прву менструацију прије 12. године
– које су имале менопаузу прије 50. године
– које нису родиле или су родиле послије 30. године
– код којих је код биопсије дојке нађен поремећај нормалних структура ћелија
– које су оперисане због рака једне дојке
– ако је у породици неко од блиских сродника имао рак дојке.

Непходно је да жене буду свјесне значаја превенције када је ова болест у питању, а превенција подразумијева редовне самопрегледе, редовне прегледе код љекара, реаговање на сваку уочену промјену на дојкама и здрав живот – избјегавање стреса, здраву исхрану и бављење физичким активностима.

Превентивни прегледи се обављају код гинеколога и љекара опште медицине, када љекар прегледа жену и ако је животне доби од 50 до 65 година живота упути је на мамографију, али ако се ради о женама које су млађе од 50 година, љекар приликом прегледа процјењује да ли ће жена бити упућена на мамографију или на ултразвучни преглед дојки, или ће обавити само палпаторни преглед дојки који је у датом моменту довољан. Жене које у својој породичној анамнези имају блиске рођаке са оперисаним раком дојке (мајка, сестра) на ове прегледе се јављају без икаквих позива, редовно и чешће него једанпут у периоду од двије године.

У оквиру кампање „Октобар – међународни мјесец борбе против рака дојке“, апелујемо на жене да, уколико припадају животној доби од 50 до 69 година, посјете свог гинеколога или љекара опште праксе и обаве превентивни преглед дојке. Овакву праксу треба поновити једном у периоду од двије године.

Прегледа се не треба плашити, јер на вријеме препозната болест је и изљечива, поручују љекари.

администратор

информатичар ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка