12.4.2017. године у ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка стигао је други дио донације „Асоцијације XY“ у склопу пројекта менталног здравља

Молим Вас да нам нешто кажете о пројекту менталног здравља у БиХ/РС

Пројекат менталног здравља у Босни и Херцеговини, који подржава влада Швајцарске а имплементира „Асоцијација XY“ у партнерству са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске и Федералним министарством здравства има за циљ да побољша квалитет живота особа са менталним поремећајима, путем смањења њихове  стигме и дискриминације. Један од проблема којим се бави овај пројекат је рана детекција депресије а други се односи на окупациону терапију. Пројекат се реализује кроз двије фазе до 2018. године, са очекиваљем да се продужи у наредном периоду кроз трећу фазу.

 

Који је циљ и значај радно-окупационе терапије?

Радно–окупациона терапија има за циљ психосоцијалну и функционалну рехабилитацију. Основни циљ је очување и унапређење потенцијала особе. Радним активностима се утиче на одржање покретљивости, побољшање моторичких способности, посебно послије болести и повреда. Такође, радним активностима се утиче на задовољење људских потреба, посебно потребом за припадношћу, уважавањем, самопоштовањем и поштовањем.

Радна терапија представља и превенцију психичким сметњама, јер удаљава од опсесивних мисли, апатије и очајавања, а истовремено јача коцентрацију и обнавља везу са реалношћу.

Окупациона терапија има за циљ да мотивише кориснике да учествују у активностима, које су за њих занимљиве, изазовне или представљају наставак њихових активности које су им представљале задовољство у досадашњем животу, па се на тај начин доприноси њиховој ресоцијализацији.

 

Можете нам рећи сврху и садржај донације за радно-окупациону терапију?

У оквиру Пројекта менталног здравља у Босни и Херцеговини, а у сарадњи са Високом медицинском школом у Приједору, у протеклом периоду организована је едукација из окупационе терапије у менталном здрављу за медицинске сестре и техничаре. Саставни дио едукације је и практична примјена окупационе терапије у раду са пацијентима и корисницима и у ту сврху, набављено је у Републици Српској 43 базична сета за окупациону терапију у менталном здрављу који је добила и наша установа.

Садржај једног сета материјала за окупациону терапију се састоји од потрошног материјала и средстава за рад и то: опреме за сликање на папиру, опреме за обраду дрвета, материјала за моделирање, сликање, израду накита, домаћинство, декупаж, плетење, везење, друштвене и едукативне игре.

Овим путем желимо да се захвалимо у име ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка „Асоцијацији XY“ на донацији коју је добила наша установаса са надом да ће се добра сарадња наставити и у наредном периоду.

 

Начелник Центра за заштиту менталног здравља

Мр сц. мед. др Ивана Симић Медојевић, спец. психијатрије

 

 

 

 

администратор

информатичар ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка