Рубеола

Рубеола је блага вирусна, осипна, заразна болест која се најчешће јавља код дјеце, а могућа је и код одраслих. Манифестује се осипом и увећањем лимфних жлијезда. Иако спада у лакше инфективне болести, рубеола има велики социјално-медицински значај, јер уколико се јави код трудница, може да изазове феталне, интраутерине малформације и деформације, нарочито у првом тромјесечју трудноће.

 

Појављивање болести

Рубеола се најчешће јавља у касну зиму и рано прољеће. Прије него је уведено редовно вакцинисање чешће су оболијевала дјеца предшколске и школске доби, а данас су најугроженије групе адолесценти и младе одрасле особе.

 

Преношење рубеоле

Рубеола је капљична инфекција. Преноси се са човјека који је једини извор заразе, блиским контактом и секретима из носа и ждријела. Заразност обољелог траје 5-7 дана прије, те 5-14 дана након појаве осипа, премда се вирус може излучивати и дуже од три седмице након избијања осипа. Важно је знати да вирус излучују и они обољели од благих и инапарентних облика, као и новорођенчад рођена од мајки које су у посљедњим седмицама трудноће преболовале рубеолу.

 

Клиничка слика

Инкубација, односно период од заразе вирусом до појаве првих симптома у рубеоле износи 14-21 дан. Прије избијања осипа 3-5 дана може трајати такозвани продромални стадијум – умјерено повишена температура, секреција из носа, опште лоше осјећање, болови у мишићима. Тада се јавља и оток лимфних чворова, најчешће на врату, који могу остати увећани и неколико седмица, уз могуће увећање слезине. Продромални стадијум може бити тако благ да прође непримјетно, те први видљив знак болести буде осип. Осип прво избија на лицу, челу и у подручју иза ушију, а током првог дана се шири на труп и екстремитете. Осип је у виду блиједих, свијетлоцрвених мрља које се не стапају и које нестају за 2-3 дана без трагова или са благим перутањем коже.

 

Компликације

Компликације код рубеоле су ријетке, а најчешће су артритис (упала зглобова), тромбоцитопенична пурпура, те врло ријетко упала мозга и можданих овојница. Најозбиљнија компликација је она у случају заразе труднице када долази до трајних оштећења фетуса или чак побачаја.

 

Дијагноза

Дијагноза рубеоле се поставља на основу клиничке слике и лабораторијских налаза (серолошко доказивање антитијела на рубеола вирус).

 

Лијечење

Лијечење рубеоле је симптоматско. Препоручују се средства за снижавање температуре, мировање, довољан унос текућине, као и лаганија прехрана.

 

Заштита

Против рубеоле постоји дјелотворна заштита – вакцинација која се даје са навршених 12 мјесеци старости, те приликом уписа у први разред основне школе.

Пребољела болест оставља трајан и снажан имунитет за цијели живот.

 

Прим. др Славица Иванковић-Бенцуз, спец. педијатрије

 

 

администратор

информатичар ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка