Пројекат „Јачање капацитета за надзор и одговор на авијарну и пандемијску инфлуенцу у Босни и Херцеговини“

У склопу пројекта „Јачање капацитета за надзор и одговор на авијарну и пандемијску инфлуенцу у Босни и Херцеговини“ Институт за јавно здравство Републике Српске у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске 19. јуна 2019. године организовало је радионицу под називом „Резултати епидемиолошког и вирусолошког надзора над инфлуенцом у сезони 2018/2019“.

Радионицу су отворили помоћник министра здравља и социјалне заштите Милојко Грујичић и директор Института Бранислав Зељковић. Радионици су присуствовали епидемиолози, инфектолози, пулмолози и специјалисти породичне медицине из више здравствених установа у Републици Српској.

У сезони грипа од октобра прошле до 20. маја ове године у Републици Српској од посљедица тешке акутне респираторне инфекције умрла су 62 лица. Већина пацијената је имала вишеструке коморбидитете и највећи број особа био је средње и старије животне доби. Институт за јавно здравство Републике Српске у сарадњи са домовима здравља и болницама спроводи надзор над грипом према препорукама свих других земаља Европе и свијета. Као најважнија, најјефтинија и најбезбједнија превентивна мјера када се ради о грипи свакако је вакцинација.

Испред ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка радионици су присуствовали др Гордана Бојанић, начелник Службе породичне медицине и др Слађана Тепавац, начелник Хигијенско-епидемиолошке службе ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка.

администратор

информатичар ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка