Пуштен у рад нови лабораторијски информациони систем – (LIS)

У Дому здравља Градишка данас је пуштен у рад нови лабораторијски информациони систем (LIS) с циљем унапређења процеса рада у лабораторији.

„LIS“ је информациони систем који треба да помогне и пружи ефикасан рад запослених у лабораторији при прикупљању материјала (узорковање узорака), избору анализа, обради узорака, претраживању резултата, издавању резултата те вођењу евидeнција о утрошку материјала.

До сада су пацијенти морали да доносе упутницу у лабораторију гдје су им се узимали узорци, затим су поново долазили на шалтер по резултате, а онда те резултате носили љекару на тумачење.

Сада ће се процес рада одвијати потпуно другачије и то на сљедећи начин:

– породични љекар шаље упутницу у електронској форми,

– пацијент одлази у лабораторију гдје му се узима узорак и штампа бар-код,

– добијени бар-код лијепи се на епрувету са узорком,

– врши се обрада узорака,

– резултати се добијају у року сат, два,

– добијени резултати аутоматски се просљеђују породичном љекару (не иде пацијент по њих).

На овај начин се смањује вријеме потребно за добијање резултата са три дана на два сата, администрација али и људски фактор грешке приликом ручног уноса како се до сада радило.

Инсталирани (LIS) систем и апарат имунохемијски анализатор вриједности 55.000,00 КМ донација су фирме „Маклер“ д.о.о., а у име Споразума о специјалним  и параленим везама Републике Српске и Републике Србије. Пратећу информациону опрему чија је вриједност 6.000,00 КМ обезбиједио је Дом здравља из сопствених средстава.

Како су обуку за рад са новом опремом прошли сви запослени у лабораторији, а ових дана ће бити завршена и обука других медицинских радника, очекује се да ће до краја мјесеца систем бити у пуној употреби.

Директор ЈЗУ „Дом здравља Градишка прим. др Тихомир Михајловић је изјавио: „Са данашњим даном у лабораторији отварамо један нови систем, такозвани „LIS“ систем. Тај систем убрзава пријем материјала за анализе и врло брзо враћа налаз на екран љекара породичне медицине, са три дана ми то вријеме скраћујемо на два сата. Дакле, један бољи комодитет, једна већа безбједност, ми смо међу првим домовима здравља у Републици Српској који имплементира овај систем.“

Овом приликом начелник општине Градишка Зоран Аџић истакао је: „Приближивање и убрзавање процеса пружања ове заштите је за сваку похвалу. Данас смо свједоци, овдје у Дому здравља, увођења једног новог система јер смо искористили могућности паралелних веза са Републиком Србијом и предузећем „Маклер“ који је донирао један скупоцјени апарат да се дијагностика, односно лабораторија у врло кратком времену приближи електронским путем љекарима породичне медицине тако да пацијент од момента доласка у лабораторију до доласка налаза код љекара породичне медицине умјесто неколико дана на налаз чека сат-два.“

Начелник Општине похвалио је Дом здравља рекавши да Установа треба да настави тим путем, да је то прави пут развоја примарне здравствене заштите на подручју општине Градишка.

 

 

 

администратор

информатичар ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка