Значај природног начина исхране (дојење) и полагање дјетета на развој орофацијалног система

Предности природног начина исхране (дојење) код дјетета су вишеструке. Дојење утиче како на развој цјелокупног организма тако и на развој орофацијалне регије.

Наиме, при рођењу доња вилица („mandibula“) заузима дисталан (ретрогнат) положај у односу на горњу вилицу („maxilla“). Такав положај је при рођењу физиолошки и омогућава несметан пролазак новорођенчета кроз порођајни канал. Међутим, заостатак у расту доње вилице, који постоји по рођењу, требао би да се надокнади у првих шест мјесеци живота. Најважнији услов за постизање правилног (ортогнатог) односа међу вилицама је природан начин исхране (дојење). При дојењу је акција мастикаторних мишића чак 60 пута већа него акција истих при вјештачком храњењу дјетета (флашица).

Ова активност мастикаторних мишића праћена је истезањем њихових влакана и растом доње вилице која убрзо сустиже горњу вилицу у сагиталном правцу.

Дојење утиче и на правилан раст и развој горње вилице. Током дојења се у усној дупљи ствара вакум који утиче на спуштање тврдог непца и правилан раст и развој горње вилице у трансверзалном правцу.

Приликом дојења, као што је напоменуто, акција мастикаторних мишића је много већа него при вјештачком начину исхране. Таква активност доводи до активне хиперемије и до појачане саливације. Појачана саливација води бољој искоришћености хране, бржем расту и развоју горње и доње вилице, као и цјелокупног организма.

Полагање дјетета у креветац такође може имати утицај на правилан раст и развој орофацијалне регије.

Полагање без узглавља се не препоручује јер доводи до ретрофлексије главе која за посљедицу има дистално постављање мандибуле, отварање и дисање на уста.

Високо узглавље доводи до антефлексије главе, што може неповољно утицати на кичмени стуб.

Постављање благог узглавља код дјеце омогућава неометан раст доње вилице у сагитали, спавање затворених уста и физиолошко дисање (дисање на нос), те је стога препорука родитељима.

 

др Мирјана Миловановић, доктор стоматологије, спец. ортопедије вилице

 

 

администратор

информатичар ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка