У ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка почиње вакцинација против сезонске грипе

У петак, 27.10.2017. године, у ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка почиње вакцинација против сезонске грипе за двије категорије становништва.

Наиме, за грађане који се желе превентивно вакцинисати према личном избору ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка је набавио 500 доза комерцијалних вакцина против грипе и сви заинтересовени се могу вакцинисати сваким радним даном од 7:00 до 20:30 часова, а цијена једне дозе вакцине је 18 КМ.

Исто тако, као и претходних година ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка је обезбиједио и 700 доза вакцина за посебно осјетљиве категорије становништва које су ослобођене плаћања.

У те категорије спадају: пацијенти на хемодијализи, инсулин зависни дијабетичари, пацијенти који су имали операције на срцу, пацијенти обољели од реуматске грознице, цистичне фибриозе, мишићне дистрофије, мултипле склерозе, пацијенти који су завршили хемиотерапију, HIV позитивне особе и обољели од AIDS-a, лица са посебним потребама у колективном смјештају, као и здравствени радницима на инфективним клиникама/одјелима и јединицама интензивне његе.

Једина права превентивна мјера за спречавање појаве, ширења и компликација сезонске грипе је вакцинација против грипе.

Вакцинација се посебно препоручује хроничним болесницима, особама са болестима кардиоваскуларног система и респираторног система, дијабетичарима, особама старијим од 65 година, пацијентима на хемодијализи, дјеци обољелој од тешких обољења, здравственим радницима, полицији, административним радницима и другим особама које долазе у контакт са већим бројем људи.

Контраиндикације:

– као и за све вакцине: акутна болест, фебрилно стање, преосјетљивост на поједине компоненте вакцине,

– посебне: алергија на јаја, живинско месо и перје.

 

 

администратор

информатичар ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка