Предавање у Гимнмазији Градишка поводом Свјетског дана здравља

Прим. др Драженка Јандрић, специјалиста гинекологије и акушерства (Консултативно-специјалистичка служба – гинекологија ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка) 8. априла 2019. године одржала је предавање првим и трећим разредима ЈУ Гимназија Градишка, а теме су биле: „Први пут код гинеколога“, „Стицање знања о полно преносивим болестима и посљедицама које изазивају те болести“ и „ Рак тестиса“.

Многе дјевојке интересује када је право вријеме за први гинеколошки преглед, а обзиром да је први преглед приватна ствар, ученици су упознати са неколико ситуација које налажу да би требало обавити гинеколошки преглед, а то су:

  • ако је дјевојка напунила шеснаест година, а није добила прву менструацију,
  • ако је напунила осамнаест година, а још никада није била код гинеколога,
  • ако је постала сексуално активна или то ускоро планира,
  • ако је постала сексуално активна, а изостала јој је менструација,
  • ако менструација траје дуже од девет дана и ако има обилне и болне менструације и
  • ако дјевојке размишљају да користе оралне контрацептиве или било који други вид заштите.

Друштвене слободе и демократизација мијењају строга правила сексуалног понашања омогућавајући већу сексуалну слободу и активности.

Ученици су упознати са факторима ризика када су у питању полно преносиве болести, са симптомима полно преносивих болести и са факторима који доприносе ширењу полно преносивих болести које уједно и условљавају пораст обољелих од истих.

Посебан акценат је стављен на превенцију која треба бити задатак свих нас, усмјерен на едукације, превенције, брзе дијагностике и учинковите терапије и бенефит ставити на ризичне факторе као што су рано ступање у незаштићене сексуалне односе, промискуитет (често мијењање партнера), недовољна и неправилна употреба контрацептива и недовољно познавање фактора ризика када су у питању ове болести.

Рак тестиса је риједак малигни тумор, али његова малигност је у томе што захвата дјечаке, младиће и млађе мушкарце у доби најчешће од 15 до 40 година, те је тако дјечацима савјетовано да уколико примијете било какав бол, чудан осјећај у тестису, оток, уколико напипају чворић или примијете промјену боје, да се што прије јаве на преглед.

администратор

информатичар ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка