Свјетски дан здравља

Свјетски дан здравља (енгл. World Health Day) обиљежава се 7. априла сваке године под покровитељством Свјетске здравствене организације (енгл. World Health Organization, WHO). Овај дан се обиљежава како би се изградила свијест о одређеној теми која је везана за здравље чиме би се скренула пажња на приоритетна подручја које су брига Свјетске здравствене организације. Активности везане за ту одређену тему, као и средства потребна за њих, не смију се односити само на дан 7. априла, већ би се о њима требало водити рачуна током цијеле године. Превентивни прегледи особа старијих од 18 година требало би да постану годишња рутина, јер не само да би се неке неоткривене болести попут дијабетеса или карцинома откриле док још нису озбиљно нарушиле здравље већег броја органа, него би и живот у старијој доби био квалитетнији.

За очување здравља љекари савјетују спавање седам до осам сати, редовне оброке, физичку активност, квалитетну исхрану и неконзумацију дувана и алкохола.

У сврху одржавања Свјетског дана здравља ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка је у центру града обезбиједио пункт гдје се у присуству љекара и три медицинске сестре вршило мјерење крвног притиска, шећера у крви и антропометријско мјерење. Одзив је био задовољавајући.

У акцији је учествовало 77 грађана.

администратор

информатичар ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка