Препоруке за становништво за вријеме поплава

Поплаве доводе до погоршања хигијенско-епидемиолошке ситуације, а самим тим до појаве и ширења заразних болести. Уколико дође до поплаве потребно је спроводити мјере којима се спречава ширење заразних болести преко загађене воде и хране, као и мјере личне хигијене, хигијене предмета и стамбеног простора.

  • У поплављеном подручју не користити воду из бунара, црпки и локалних водовода за пиће и припремање хране. Препоручује се да се користи флаширана, прокувана вода или вода из градског водовода који је под сталном контролом. Вода треба да кључа најмање један минут, а затим се прохлади и користи у току истог дана.
  • Проводити појачану општу и личну хигијену, у првом реду прање руку.
  • Ако дође до повређивања битно је заштитити рану да не би дошло до инфекције услијед контакта са нечистом водом, понекад је потребан и додатни третман, па се пацијенти требају јавити у надлежни дом здравља, поготово ако се јаве знаци инфекције ране попут црвенила, бола или гнојног садржаја.
  • Уколико се јаве симптоми попут мучнине, повраћања, болова у стомаку, пролива, грађани треба да се јаве љекару.
  • Након повлачења воде из поплављених објеката исте треба механички очистити водом и детерџентом, а потом такве објекте дезинфиковати. Приликом чишћења користити заштитне рукавице и гумене чизме.

администратор

информатичар ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка