Примјена и значај флуорида у стоматологији

Главни циљ превентивне и дјечије стоматолигије је превенција обољења и унапређење здравља. Превентивне мјере су све мјере које предузимају пацијенти, а по упутствима стоматолога, са циљем спречавања обољења.

Поред напретка технологије и хемије каријес је најраширенија болест дјечије доби.

Каријес се јавља када патолошки фактори превладају над заштитним факторима. Њих чине бактерије (Streptococcus mutans и Lactobacilli), смањено лучење пљувачке те неадекватна исхрана у којој су заступљени угљени хидрати. Заштитни фактори су калцијум, фосфор, протеини и флуориди, нормално лучење пљувачке и антисептичко и антибактеријско дјеловање средстава која се примјењују у оралној хигијени.

Данас се унос флуорида на дневној основи сматра главним фактором сваког савременог превентивног програма за контролу каријеса код дјеце.

Флуориди дјелују тако што заустављају деминерализацију – I фаза кариозног процеса, подстичу реминерализацију већ настале кариозне лезије те заустављају раст бактерија у плаку који је одговоран за развој кариозне лезије. Они могу дјеловати системски када се уносе као додатак прехрани и локално (топикално) када се уграђују у кристалну решетку глијеђи – које је и боље.

Из тог разлога Европска академија педијатријске стоматологије у својим смјерницама говори о важности примјене флуорида код дјеце, односно примјени одговарајућих зубних пасти са флуоридима и одржавање редовне и добре оралне хигијене. Редовно четкање зуба пастама са флуоридима је идеалан метод за спречавање каријеса, а није скуп. Родитељи морају пазити и надгледати четкање зуба дјеце најмање до навршене седме године старости. Након темељног прања зуба, односно четкања, било би пожељно испљунути остатак пасте, али не испирати је као и не конзумирати оброк одмах након прања. Четкица може бити мануелна или електрична.

Зубне пасте имају различите концентрације флуорида. На основу тога можемо их подијелити у три групе:

I група: дјеца од шест мјесеци до двије године, 550 ppmF, 2 x дневно, величине зрна грашка;

II група: дјеца од двије године до шест година, 1000 ppmF, 2 x дневно, величине зрна грашка;

III група: дјеца старија од шест година, 1450 ppmF, 2 x дневно, величине зрна грашка;

Такође поред пасти за зубе постоје и разни раствори, такозване водице, гелови и лакови.

Водице се користе на дневној или недјељној бази у зависности од концентрације (200-500 ppmF дневно, 900 ppmF недјељно).

Гелови (од 5000-12500 ppmF) и лакови (1000-56300 ppmF) су средства са много већом концентрацијом флуорида и зато се користе искључиво у стоматолошким ординацијама. Примјењују се 2-4 пута годишње и у зависности од индивидуалног каријес ризика за свако дијете.

На широј територији града Градишка ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка је обавио систематске прегледе у школама у склопу чега је обављена и флуоризација зуба.

др Мирјана Тошић, спец. превентивне и дјечије стоматологије

администратор

информатичар ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка