Позив грађанима да се пријаве за вакцинацију

Сви грађани који желе да се вакцинишу, а спадају у неку од доле наведених група, могу да се наруче на број телефона 066/589-220 сваким радним даном од 7-14 часова. Број ће бити у функцији од понедјељка, 10. 5. 2021.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Институт за јавно здравство Републике Српске позивају сва лица са мјестом пребивалишта у Републици Српској из сљедећих категорија становништва да искористе право на бесплатну и добровољну вакцинацију против COVID-19: особе са хроничним обољењима/стањима које представљају повећан ризик за развој тешке форме COVID-19, компликација или смртног исхода, ратни војни инвалиди, те особе са инвалидитетом.

Међу хроничним обољењима/стањима која представљају повећан ризик за COVID-19 су:

– хронична болест плућа (астма, бронхиектазије, хронична опструктивна болест плућа, цистична фиброза, интерстицијална болест плућа, плућна хипертензија),

– имунокомпромитоване особе (ХИВ, малигне болести, стање након трансплантације органа/ткива, примарне имунодефицијенције),

– дијабетес мелитус тип 1 или 2,

– кардиоваскуларна обољења (као срчана инсуфицијенција, коронарна артеријска болест, кардиомиопатија, хипертензија)

– хронична болест бубрега (укључујући особе на хемодијализи),

– хронична болест јетре,

– неуролошка стања (мултипла склероза, Паркинсонова болест, миастенија гравис, болест моторних неурона)

– деменција,

– Down синдром,

– мождани удар/цереброваскуларне болести,

– гојазност (BMI већи од 30)

– таласемија, анемија српастих ћелија.

Напомињемо да редослијед обољења/стања није направљен према висини ризика болести/стања.

Вакцинација наведених приоритетних група становништва биће организована у надлежном дому здравља, а што су поједини домови здравља у Републици Српској већ и почели да спроводе. Динамика вакцинације у домовима здравља у Републици Српској зависи од организације рада здравствене установе, структуре популације, односно бројности приоритетних група, испорука вакцина итд.    

Такође, вакцинација за лица из ових категорија становништва која су регистрована у приватним тимовима породичне медицине биће организована у дому здравља у граду/општини у којем се приватна амбуланта налази, на начин да приватна амбуланта породичне медицине прикупи податке грађана који се пријаве у складу са овим позивом и достави их надлежном дому здравља.

Домови здравља у Републици Српској  обавези су да прихвате и пријаве лица која нису регистрована у тимовима породичне медицине у Републици Српској, а имају пребивалиште на територији општине или града за коју је дом здравља надлежан.

Грађани који на овај начин изразе интересовање за вакцинацију, у складу са овим позивом, у наредном периоду биће позивани на вакцинацију од стране надлежног дома здравља.

администратор

информатичар ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка