PERTUSIS – Велики кашаљ код дјеце.

Pertusis ( хрипавац, магарећи или велики кашаљ ) је изузетно заразна болест респираторног система узрокована бактеријом ( Bordetella pertusis). Болест се преноси са особе на особу капљичним путем и може имати озбиљне посљедице код новорођенчади и мале дјеце. Период инкубације је од 7 до 10 дана ( иако може да варира од 4 до 21 дан).  Током тог периода особа може да буде заразна за друге иако још увијек нема јасно изражене симптоме болести. Могуће компликације овог обољења су: упала плућа, енцефалопатија и конвулзије. Лијечи се антибиотицима и симптоматски. Болест се спречава вакцинацијом.

У Републици Српској примјењује се петовалента вакцина која пружа заштиту од: великог кашља, дифтерије, тетануса, дјечије парализе и против Haemophius influenzae.

Према календару вакцинације вакцина се даје у три дозе  у првој години живота а   прва ревакцинација је са 18. мјесеци.

Друга ревакцинација је четворовалентном вакцином која се даје у 6. години живота и пружа заштиту од великог кашља, дифтерије, тетануса  и дјечије парализе.

 Позивамо све родитеље дјеце  рођене 2021. године која нису редовно вакцинисана и нису примила ревакцину са 18 мјесеци да се јаве свом педијатру или у Диспанзер за дјечију заштиту Дома здравља Градишка како би што прије обавили вакцинацију.

администратор

информатичар ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка