ХПВ ВАКЦИНАЦИЈА

Јуче је у Бањалуци у организацији Института за јавно здравство Републике Српске , а уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Канцеларије СЗО у БиХ, одржана едукација са темом „ Значај вакцинације против хуманог папилома вируса  (ХПВ) у Републици Српској.

Начелник Клинике за гинекологију и акушерство УКЦ-а , проф. др Весна Ећим Злојутро истакла је да је важност вакцинације против хуманог папилома вируса огромна. Она је нагласила да  у Републици Срској стопа оболијевања од карцином грлића материце износи 21 жена на 100 000 становника. На овој едукацији своја искуства о вакцинацији против ХПВ-а у Србији пренио је проф. др Владимир Петровић , директор Института за јавно здравље Војводине , истакавши да и у Србији ситуација са оболијевањем од карциома грлића материце није пуно боља. Нагласио је да су такви алармантни подаци били разлог зашто се и Србија одлаучила за увођење вакцине против ХПВ-а.

Проф. др Милош Марковић , имунолог са Медицинског факултета  у Београду подсјетио је  да је , иако је нова код нас , вакцина против ХПВ-а присутна у Европи још од 2006. године. Такође је навео да је ова вакцина једна од најефеикаснијих и најбезбједнијих вакцина које имамо. Испред ЈЗУ „ Дом здравља“ Градишка едукацији су присуствовали др Слађана Тепавац, директор Дома здравља  и главна сестра Весна Манојловић.

Вакцинација против Хуманог папилома вируса , као и скрининг и лијечеље преканцерозних лезија  су најефикаснији и најисплативији начини превенције рака грлића материце. У Републици Срспкој је доступна деветовалентна вакцина против ХПВ-а. Ради се о вакцини „Гардасил 9“ , произвођача MSD.

Препоручена, бесплатна вакцинација против ХПВ-а се спроводи код дјевојчица и дјечака узраста од 11 до 14 година, савки дан у Хигијенско епидемиолошкој служби Дома здравља од 07 – 14:30 часова. За вакцинацију је потребно заказати термин на број телефона 051 826-745.

За лица изван узрасне групе од 11 до 14 година, вакцинација се обавља у Институту за јавно здравство Републике Српске а трошкове сноси корисник услуге.

Вакцинација се обавља у двије дозе. Препоручени размак између доза је годину дана. Имунокомпромитоване особе ( укључујући особе које живе са ХИВ ) треба да приме три дозе , по шеми 0, 2, 6 мјесеци.

администратор

информатичар ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка