Најновији третман рана

У Великом Градишту у Републици Србији 9. и 10. јуна 2017. године одржана је IX школа српског удружења за лијечење рана. Испред ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка присуствовали су прим. др Тихомир Михајловић, др Гордана Бојанић, мс Сенада Бешић и мс Александра Ћулум.

Велики број еминентних стручњака из Словеније, Хрватске и Србије дводневно предавање је претворило у занимљиву размјену знања и искуства. Представљен је нов приступ лијечења рана. Ране нису само наш и ваш проблем, ране су глобалан проблем. У свијету одавно постоје клинике које су специјализоване само за ране. Ми смо одавно далеко од тога „свијета“ зато што с обзиром у којој земљи живимо и с колико малим средствима располажемо, настојимо усавршити наше особље и увести нове методе у лијечењу рана.

Једна од новина у самом приступу лијечењу рана је избацивање хидрогена из употребе, осим наравно у најекстремнијим случајевима. Његово доста дуго држано прво мјесто заузима сада већ свима позната физиолошка отопина. Немојте занемарити ни обичну пијаћу воду која је исто тако доказано добра за чишћење рана. Ускоро ћемо се поздравити и са повидон-јодом и његовима пратиоцем риванолом, јер је наша установа у поступку набавке нових средстава („suprasorb“). Код рана као и код било ког другог здравственог проблема је најбитније правовремено реаговати. Рана неће нестати ако је игноришете и не пријавите њено постојање. Она ће да се шири, продубљује и заудара.

            Особе које болују од дијабетеса посебну пажњу треба да обрате на његу стопала. Самопреглед стопала треба бити једнако битан као и то што ћете гледати вијести или попити кафу са комшиницом. Погледајте своја стопала, па то су три минута сваке вечери, добро их посушите, погледајте јесу ли нокти правилно одрезани, ако је кожа сува намажите је обичном  бадемовом кремом. Битно је да кожа има влагу.  Ако примјетите промјену, малу тачку, таман прст или нокат, одмах се јавите свом породичном доктору. Није срамота, свима нам се може десити. Ако проблем гурнете под тепих неће нестати, али ако се с њим суочите још на вријеме реагујете ми ћемо свакако бити ту да вам помогнемо.

 

Особе које имају проблем са венама до сада сигурно знају да требају носити спец. ортопедске чарапе и еластични завој, исто као што носимо доњи веш. Уз нашу малу помоћ и вашу одговорност ваша рана може зарасти. Увијек постоје случајеви гдје је потребно даље хируршко лијечење, али је битно схватити да сами себи можете доста помоћи и наравно да имате тим породичне медицине гдје се можете обратити.

 

 

Све ново што смо научили са задовољство ћемо примјењивати на нашим пацијентима. Настојат ћемо да се и у будућности едукујемо и будемо што стручнији и бољи јер ми смо ту због вас и вашег здравља.

Александра Ћулум, медицинск сестра