Проведена акција бесплатног тестирања за карцином дојке поводом 25 година рада ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка

Према Календару јавног здравља, током октобра мјесеца обиљежава се Међународни мјесец борбе против рака дојке. Ова кампања се обиљежава у многим земљама свијета како би се скренула пажња на распрострањеност ове болести, те подигла свијест о значају превенције и раног откривања рака дојке.

Рак дојке је најчешћи малигни тумор код жена, како у свијету, тако и у нашој земљи. Према званичним подацима и у Републици Српској је висока инциденца обољелих, а узрок томе су бројни фактори ризика, међу којима и генетска предиспозиција.

У знак подршке Октобру, мјесецу борбе против рака дојке, а у склопу обиљежавања 25 година постојања ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка као самосталног правног субјекта, наша Установа је организовала здравствено–промотивну акцију бесплатног тестирања путем тумор-маркера за карцином дојке у Служби лабораторијске дијагностике.

Наше суграђанке показале су изузетно интересовање за овај догађај и одазвале се у великом броју, те су се током два дана акције тестирале 1.044 жене различите животне доби.

Овим смо жељели да подстакнемо жене да се јављају на превентивне прегледе, јер је то најбољи начин да се болест дијагностикује на вријеме, а самим тим повећа и степен изљечења.

Подсјећамо Вас да свака жена треба да:

  • обавља самопреглед дојки сваког мјесеца,
  • обави превентивни клинички преглед и/или ултразвук дојке код изабраног гинеколога једанпут годишње и
  • започне са редовним мамографским прегледима дојки најкасније од 50. године живота.

Рак дојке је изљечив уколико се препозна и открије на вријеме!

администратор

информатичар ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка