Шеранић:Вакцинални пункт у Градишци примјер добре организације

Начин на који ради Дом здравља Градишка представља примјер добро организованог рада, истакао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић током данашње посјете вакциналном пункту у Градишци.

„Испуњене су основне епидемиолошке препоруке Института за јавно здравсто Републике Српске, када је у питању организација вакциналног пункта“, рекао је Шеранић и додао да је из разговора са директором Дома здравља Градишка Весном Глувић Челић и  и начелницом Хигијенско-епидемиолошке службе Слађаном Тепавац сазнао да се у последње  вријеме на вакцинацију јављају особе млађе од 30 година као и да је заинтересованост за све вакцине велика.

“Добро је што су млађе особе такође заинтересоване за вакцинацију. Са руководством Дома здравља смо данас разговарали о потреби да се повуку веће количине вакцина, уколико то буде потребно”, рекао је Шеранић. Министар Шеранић је рекао да је до сада у Републици Српској првом дозом вакцине против вируса корона вакцинисано више од 192.000 грађана, док је ревакцинисано више од 110.000 људи. Шеранић је напоменуо да су ове бројке нису укључени грађани који су процес вакцинације обавили у Србији. “Стално смо на терену, желимо да у наредних мјесец и по достигнемо неке циљеве које смо поставили пред себе. Уколико успијемо вакцинисати 50 одсто становништва, биће то значајан посао”, рекао је Шеранић. Он је нагласио да је Република Српска у посљедњих неколико дана добила око 290.000 вакцина, од чега 50.000 прве компоненте вакцине “спутњик ве” и 240.000 вакцина “синофарм”. “Више од 500.000 доза је до сада распоређено на терен. Завршили смо са набавком `синофарм` вакцина, али ћемо процијенити да ли ће нам бити потребно још вакцина за јесен и зиму. Осим из директних набавки, вакцине пристижу и из маханизма `Ковакс` и програма `ЕУ фор хеалтх`”, истакао је Шеранић.

Директорица Дома здравља Градишка Весна Глувић Челић истакла је да је од успостављања вакциналног пунка у Културном центру, 11.марта ове године до данас прву дозу примило више од 8 000, а обје дозе више од 4000 грађана. “Грађанима су на располагању биле све вакцине које смо имали у Српској, а одазив грађана је фантастичан. Ми им се овом приликом захваљујемо, јер је ово наша заједничка борба”, рекла је Челићева.

Она је додала да се на пункту за вакцинацију ради у двије смјене, те викендом, како би се убрзао процес имунизације. Шеф Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Градишка Слађана Тепавац рекла је да је на данашњим “отвореним вратима” за вакцинацију без заказивања интерес грађана огроман, те да се до 12 часова јутрос вакцинисало 300 грађана првом дозом руске вакцине. “Сутра настављамо вакцинацију „синоваком`, након чега ће грађанима бити на располагању и вакцина „синофарм“. Само прошле седмице смо вакцинисали 2.000 особа”, додала је Тепавац.

Међу многобројним грађанима који су данас одлучили да се вакцинишу била је и тридесеттрогодишња Невена Дринић која је вакцинацију дошла због, како је рекла, заштите свог али и здравља цијеле породице.

Вакцинација без заказивања на вакциналном пункту наставља се и наредних дана. Радно вријеме вакциналног пункта сутра и у петак, 23.јула је од 8 до 14 часова.

администратор

информатичар ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка